Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kotleciki z amarantusem

Amarantus.. Do niedawna ta nazwa nie mówiła mi kompletnie nic. Co więcej, w moim mniemaniu brzmiała dość egzotycznie. Mam wrażenie, że ostatnimi czasy stał się niezwykle modny. Sporo młodych mam z mojego otoczenia mówiło, że ich maluchy zasmakowały w amarantusie. Dowiedziałam się też, że ten rodzaj zboża charakteryzuje się doskonałymi wartościami odżywczymi. Tak wyczytałam, że jest niezwykle bogaty w żelazo oraz stanowi dobre źródło białka. Spróbowałam wymyślić coś dla mojego W właśnie z amarantusem i tak powstały nasze kotlety drobiowe z amarantusem. Bardzo smaczne, dlatego polecam również dla nas, dorosłych. Przepis na kotlety we wpisie.



Składniki:
500 g mielonej piersi z kurczaka
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
4 łyżki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku

*olej rzepakowy do smażenia

Przepis:
1. Wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce i mieszamy ze sobą dokładnie.
2. Formujemy z wymieszanej masy kotleciki na wielkość  ok. 3/4 damskiej piąstki 👰
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Następnie smażymy kotleciki po ok. 5 min z każdej stronie co najmniej. Upewnijcie się, że ten czas smażenia wystarczy i mięso nie jest surowe.
4. Usmażone kotleciki warto odłożyć na serwetkę papierową aby ociekł z nich nadmiar tłuszczu.

Smacznego!


U nas kotleciki wylądowały na talerzu razem z marchewką pokrojoną w słupki i ziemniaczkami z wody.

Brak komentarzy