Obsługiwane przez usługę Blogger.

Farfalle szparagowo- koperkowe

 
Nazwa przepisu brzmi dość górnolotnie, ale jest to po prostu makaron w sosie szparagowym z koperkiem. Przygotowanie banalnie szybkie i proste. Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki, dlatego warto jeść ich dużo i szybko 😎 pod każdą postacią. Jeśli szukacie alternatywy dla szparagów z wody, to razem z Wiktorkiem gorąco polecamy ten przepis. Z proporcji, które opisuje naje się cała 3 albo i nawet 4 osobowa rodzina. Zapraszam na post.



Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1/2 serka President
5 gałązek świeżego koperku
200 g makaronu farfalle (kokardki)
1 cebula
1 łyżka masła lub oleju roślinnego do smażenia

Przepis:
1. Odciąć twarde końcówki szparagów i oczyścić z włókien (obrać).
2. Wrzucić szparagi do gotującej wody i gotować przez 15 minut. Następnie odcedzić i odciąć głowy. Głowy odłożyć na bok.
3. Makarom ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni z dodatkiem masła lub oleju - aż do zeszklenia się cebulki.
5. Koperek drobno posiekać.
6. Za pomocą blendera zblendować szparagi (bez głów). Szparagową masę dodać do zeszklonej cebulki. Następnie do całości dołożyć posiekany koperek. Wszystko wymieszać i podsmażyć razem przez chwile.
7. Dodać serek President. Wymieszać.
8. Dodać ugotowany makaron. Wymieszać, a następnie podawać i zajadać.👮

Acha, a głowy ze szparagów w sam raz nadadzą się do dekoracji dania! Poza tym są bardzo miękkie po ugotowaniu i smakują tak pysznie, że żal je blendować!

SMACZNEGO!
 

Brak komentarzy