Obsługiwane przez usługę Blogger.

Warzywna zupa rybna

Często mam tak, że do sklepu wpadam dosłownie na sekundę. Łapię w jedną rękę włoszczyzną, a w drugą ziemniaka lub batata i biegusiem lecę do kasy, bo prezes w wózku zaczyna się aferować. Po powrocie do domu i przejrzeniu zasobów zamrażarki i szafki z zapasam zastanawiam się dopiero co z tego ugotuję. Tym razem wyszło mi coś naprawdę ekstra. W tym poście poznacie mój super szybki i wręcz banalny przepis na warzywną zupę rybną. Najwięcej czasu zajmuje przyjrzenie się rybce i upewnienie, że na pewno nie ma w niej ości. Nie zapomnijcie o tym!

Składniki:
*na 3 porcje
700 ml wody
1 łyżeczka masła
1/2 łyżeczki curry
1/2 marchewki
1/2 białej części pora
1/2 korzenia pietruszki
1 spora różyczka kalafiora
100 g fileta ryby (ja dałam dorsza)
1/2 niewielkiego ziemniaka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (świeżej lub suszonej)
1 łyżka kaszy jaglanej

Przygotowanie:
1. Posiekać drobno pora. Na patelni rozpuścić masło. Podsmażyć na maśle pora. Po ok. 3 minutach dodać curry i smażyć jeszcze przez chwilę.
2. Wodę zagotować w garnku. Następnie dodać przygotowaną wcześniej zasmażkę z pora.
3. Marchewkę, korzeń pietruszki, ziemniaka obrać a następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Również umieścić w garnku.
4. Po upewnieniu się, że filet nie zawiera ości również dorzucić go do gotującej się już zupy.
5. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy.
6. Dorzucić jeszcze 1 łyżkę kaszy jaglanej i różyczkę kalafiora.
7. Gotować wszystkie składniki razem jeszcze przez minimum 20 minut.

Przed podaniem zupy dziecku można jeszcze rozgnieść widelcem rybę (jeśli nie rozpadła się podczas gotowania) i różyczkę kalafiora. Jeśli nasz maluch nie lubi lub nie radzi sobie jeszcze z kawałkami można całość zupy zblendować. Jej walory smakowe nie ulegną zmianie.

Smacznego!👌👌👌


Brak komentarzy