Obsługiwane przez usługę Blogger.

Serowe pierożki z gruszką

Te ciasteczka znikały szybciej niż zdążyłam wypakować je z piekarnika. Jedli wszyscy i wszyscy zgodnie stwierdzili - smaczne. Co więcej, moje ząbkujące dziecko przez cały dzień nie chciało jeść nic.. ale jakimś magicznym sposobem 3 ciasteczka wjechały 👀. To chyba najlepsza rekomendacja dla tego przepisu. Myślę, że wspomnianą magią jest tutaj połączenie gruszek z cynamonem i pyszne, miękkie ciasto serowe. Spróbujcie koniecznie. Cukru brak, a jest pycha! Przepis we wpisie.

Składniki:
*Ciasto
250 g serka "Mój Ulubiony"
250 g masła
250 gram mąki (+ do podsypania podczas wałkowania)
1 jajko

*Nadzienie
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:
1. Gruszki obrać i pokroić w drobną kostkę.
2. Podsmażyć do miękkości pokrojone gruszki z odrobiną oleju na patelni. Można co jakiś czas podlewać odrobią wody, jednak pod koniec należy poczekać do jej odparowania. W międzyczasie dodać cynamon i wymieszać.
2. Połączyć składniki na ciasto w jednej misce. Następnie zagnieść ciasto. Po zagnieceniu odstawić na 30 minut do lodówki.
3. Po wyjęciu ciasta z lodówki dzielimy je na 4 części (można mniej lub więcej). Po kolei rozwałkowujemy kawałki ciasta i za pomocą szklanki wykrawamy okrągłe placki ciasta (zdjęcia poniżej).

4. Na wykrojone placki nakładamy po ok. pół łyżeczki nadzienia z gruszek. Zamykamy placka zlepiając brzegi ciasta (tak aby powstały pierożki).
5. Rozkładamy pierożki na blasze (można wcześniej wyłożyć blachę papierem do pieczenia) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Nie przeciągnijcie tego czasu w piekarniku, bo ciastka wyjdą twarde! 😏

Pysznie smakuję już na ciepło! I jak? 😎


Powtórzę się, ale niesamowicie zaskoczył mnie W, który wcinał ciastka ze smakiem, pomimo, że gładkie, papkowe zupki, kompletnie go nie interesowały, mimo bolesnego ząbkowania.

Brak komentarzy