Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jabłuszko zapiekane z bananem

Pieczone jabłuszka to chyba taka standardowa przekąska, którą podajemy małym dzieciom. Smażone czy zapiekane banany to też coś, co dzieci lubią. A ja trochę zaszalałam i postanowiłam te przepisy ze sobą połączyć. Tak powstał przepis na jabłuszko zapiekane z bananem i żurawiną. Jabłuszko oprócz mojego prawie rocznego dziecka testowała jeszcze córcia mojej przyjaciółki - lat trzy. Na szczęście werdykt był pozytywny. Dzieciakom smakowało! Szybki i smaczny przepis w tym wpisie.

Składniki:
2 jabłka (polecam do tego przepisu jabłka Champion)
1 banan
2 łyżki suszonej żurawiny

Przygotowanie:
1. Jabłko podzielić na dwie części, tzn ściąć dolną część jabłka (nie tę od strony ogonka). Następnie wydrążyć łyżką gniazdo z pestkami.
2. Banana obrać i rozgnieść widelcem.
3. Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki (opcjonalnie - ja tak zrobiłam bo mój maluch nie ma jeszcze zębów).
4. Żurawinę wymieszać z pogniecionym bananem i umieścić w wydrążonym jabłuszku.
5. Nadziane jabłka umieścić owinąć srebrną folią aluminiową.
6. Piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni.

Podawać na ciepło lub zimno. Obie wersje są bardzo smaczne!




Brak komentarzy