Obsługiwane przez usługę Blogger.

5 potraw wielkanocnych, które pokocha każde dziecko!


Wielkanoc tuż, tuż. Pamiętam, że przed Świętami Bożego Narodzenia spotkałam wiele mam maluszków, które zastanawiały się, co ze świątecznego stołu mogą podać kilkumiesięcznemu dziecku. Oczywiście dyskusje między mamami nie miały końca - to nie, bo przecież dużo soli, to też nie bo przecież się dosładza, a to to w ogóle nie no bo jak można TO dać tak małemu dziecku?! Ja rozszerzałam dietę W zgodnie z teorią, że po 6 miesiącu dziecku podajemy wszystko z rodzinnego stołu, za wyjątkiem kilku produktów, no i oczywiście w granicach rozsądku. Ale tutaj nie o tym, bo każdy swoje podejście ma i podchodzi do tematu najlepiej jak może, bo przecież każda z nas chce najlepiej dla swojego dziecka. To co? Zobaczycie co przygotowałam? Zapraszam - przepisy w poście!

Okej, więc oto co mam dla Was.W tym poście przygotowałam 5 przepysznych przepisów wielkanocnych. Wszystko, co naszykowałam jest zdrowe, nie zawiera soli ani cukru, a przede wszystkim jest smaczne i jestem pewna, że posmakuje zarówno maluchom jak i ich rodzicom. W ten sposób nasze dzieci też zasmakują magii Świąt Wielkanocnych.

1. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z RZODKIEWKI

Składniki:
2 jajka
2 rzodkiewki
1 łyżka masła (miękkiego)

Przepis:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
2. Obrane jajka przekroić na pół wzdłuż.
3. Z przekrojonych jajek wyjąć żółtka i umieścić w miseczce. 
4. Rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wsadzić do miseczki z żółtkami.
5. Do miski dołożyć jeszcze łyżkę miękkiego masła i wszystko razem dokładnie wymieszać.
6. W połówkach ugotowanych jajek umieścić farsz z miseczki. Można udekorować rzeżuchą lub startą rzodkiewką.


2. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z RZEŻUCHY


Składniki:
2 jajka
2 duże garście rzeżuchy
1 łyżka masła (miękkiego)

Przepis:
1. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupek.
2. Obrane jajka przekroić na pół wzdłuż.
3. Z przekrojonych jajek wyjąć żółtka i umieścić w miseczce. 
4. Do miski z żółtkami dołożyć rzeżuchę i miękkie masło. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. W połówkach ugotowanych jajek umieścić farsz z miseczki. Można udekorować rzeżuchą.


3. PASZTET Z CIECIERZYCY


Składniki:
200g ciecierzycy suchej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
1/4 selera
1 pietruszka
1 por
2 łyżki bułki tartej
2 jajka
garść suszonego lubczyku
150 ml bulionu z ugotowanych warzyw

Przygotowanie:
1. Ciecierzycę namoczyć przez co najmniej 10 godzin (ja moczyłam ok. 12 godzin)
2. Seler, pietruszkę i marchewki obrać, a następni ugotować razem z porem. Nie wylewać wody po gotowaniu.
3. Ugotowane warzywa umieścić w jednym naczyniu. Do naczynia dodać czosnek, jajka, lubczyk, ciecierzycę. Do tego samego naczynia odlać 150 ml bulionu z ugotowanych wcześniej warzyw.
4. Wszystko razem zblendować.
5. Przełożyć uzyskaną masę do keksówki.
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 1 h.
7. Podawać po ostudzeniu.

4. SAŁATKA JARZYNOWA Z JOGURTEM
Tutaj niczym Was nie zaskoczę - przygotowałam najprostszą znaną mi sałatkę jarzynową, pominęłam jedynie kilka warzyw, ponieważ uznałam, że są zbyt twarde dla mojego bezzębnego jeszcze dziecka. Wszystko bardzo drobno poszatkowałam, a zamiast majonezu dodałam.. jogurtu naturalnego.


Składniki: (na sałatkę dla całej rodziny)
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
kawałek selera
mała puszka groszku z zalewie
mała puszka kukurydzy w zalewie
5 jajek
1 jabłko
2 łyżki jogurt naturalnego
* do wersji dla dorosłych 👮: sól, pieprz, majonez, musztarda sarepska

Przygotowanie:
1. Obrane warzywa, czyli marchew, pietruszki, seler ugotować razem. Następnie bardzo drobno posiekać.
2. Jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek. Bardzo drobno posiekać.
3. Jabłko obrać, wyjąć gniazdo i również bardzo drobno posiekać.
4. Wszystkie drobno pokrojone składniki umieścić w jednym naczyniu.
5. Odlać wodę z puszki z kukurydzą i groszkiem, przesypać zawartości do naczynia z posiekanymi produktami.
6. Całość wymieszać i oddzielić część, która będzie przeznaczona dla dzieci.
7. Do części dla dzieci dodać jogurt i wymieszać.

*do wersji dla dorosłych 👮: doprawić solą i pieprzem, dodać 2 łyżki majonezu, 1 łyżkę musztardy i wymieszać.


5. ŻÓŁTE NALEŚNIKI Z PASTĄ JAJECZNĄ Z RZEŻUCHĄ
Ostatni przepis zainspirowała koleżanka po fachu z bloga zjem-cie. No bo które dziecko nie lubi naleśników? 💕


Składniki:
* na naleśniki:

250 ml mleka (ja dałam roślinne, jaglane)
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
1 łyżka oleju rzepakowego (lub oliwy) + kilka kropel do smażenia
* na farsz:
3 jajka
1 łyżka miękkie masła
2 duże garści rzeżuchy

Przygotowanie:
* naleśniki:
1. W jednej misce umieścić wszystkie składniki, wymieszać ze sobą za pomocą trzepaczki kuchennej. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
2. Patelnię rozgrzać i skropić kilkoma kroplami oleju. Nalać odpowiednią ilość masy (w zależności od rozmiaru patelni, na jakiej smażymy).
3. Smażyć do zastygnięcia, następnie obrócić naleśnika pomagając sobie szpatułką kuchenną i przez ok. 45 sekund smażyć jeszcze po obróceniu.
4. Czynności powtarzać, aż do usmażenia wszystkich naleśników.

* farsz:
1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i umieścić w jednym naczyniu. Rozgnieść bardzo drobno.
2. Dodać miękkie masło i rzeżuchę. Następnie wszystko razem wymieszać.

Farsz rozsmarować na naleśnikach i zrolować naleśniki. Można udekorować rzeżuchą.


Jeżeli wypróbowaliście przepisy, to koniecznie dajcie znać w komentarzach, jak wyszło i czy smakowało maluchom (i Wam 👮)?

15 komentarzy

  1. Wow, super przepisy! Sama będę musiadła je wypróbować �� !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne przepisy, nic tylko gotowaći jeść ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A tam dziecko, sama kocham te potrawy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przytuptałam i skojarzyłam... :) Dziękuję za ciepłe słowo u mnie. Będę zaglądać :*

      Usuń
  4. najbardziej mnie zaintrygowały żółte naleśniki - zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla dużych polecam doprawić solą i pieprzem! Dziękuję za wizytę. Szukam linka do Twojego bloga. Podeślesz? :)

      Usuń
  5. Włąsnie zabieram się za moczenie ciecierzycy na pasztet ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobrze rozumiem przepis, że ciecierzycy nie gotowałaś, tylko namoczyłaś 12 h i zmiksowałaś z pozostałymi ugotowanymi warzywami? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak, tak! Przepraszam, jestesmy wszyscy chorzy i nie nadążam z odpisywaniem na wiadomości! :)

      Usuń
  7. Hej, tu Asia z The Blond Travles :) Wow! super strona. Piękne zdjęcia, naprawdę. Masz z czego być dumna. Na pewno będę polecać mamom, które znam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Asiu! Wiem, że sporo przepisów posmakowało też dorosłym :) Do zobaczenia na którymś z naszych blogów!

      Usuń
  8. Ja tez jestem pod wrażeniem :) widzę ze robisz to co lubisz :)) życzę powodzenia z całego serca :***

    OdpowiedzUsuń