Obsługiwane przez usługę Blogger.

Ryba w sosie z suszonych pomidorów


Mój W nigdy nie pałał miłością do ryb. Czasem zjadł ze dwa kęsy i podziękował. Ten obiad szykowałam akurat dla całej rodziny, dlatego podzielę się z Wami przepisem na dużą porcję, to znaczy taką która starczyła dla naszej trójki. Nie ukrywam, że miałam też wątpliwości, czy publikować ten przepis na blogu. Gotując dla mojego 10 miesięcznego już malucha nie używam soli i cukru, ponieważ nie są to produkty zalecane dla dzieci poniżej roku. W tym przepisie występują suszone pomidory w zalewie, a w ich składzie jest cukier oraz sól. Jednak ja jestem zdanie, że nie można dać się zwariować. Gotując nie używam soli i cukru, ale jeśli półprodukty je zawierają, nie będę ich wykluczać. Chętnie poznam Wasze podejście do tego tematu - zachęcam do pisania w komentarzach. Póki co wrzucam przepis. Smacznego!

Składniki:
400 g wyfiletowanej ryby (ja akurat użyłam eko-dorsza 😇 )
1 łyżka oleju/ oliwy
1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
1 łyżeczka suszonego tymianku
5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie z oleju
100 ml śmietanki 36%

Przygotowanie:
1. Suszone pomidory umieścić w pojemniku do blendowania. Dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Zblendować. Dodać śmietankę i zblendować ponownie.
2. Upewnić się, że ryba nie ma ości (ja upewniam się ponownie gdy danie jest już gotowe, zanim podam je dziecku). Rybę obsypać z obydwu stron tymiankiem. Można doprawić odrobinę pieprzem.
3. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć rybę - z każdej strony po ok. 2 minuty.
4. Następnie do ryby dodać przygotowaną zalewę ze śmietany i pomidorów. Poczekać do zagotowania. Pogotować wszystko razem jeszcze przez kilka minut, obracając rybę w międzyczasie.

Ja podawałam rybkę razem z ugotowanym do miękkości ryżem. Smacznego!


Zdjęcia musiałam robić w locie, bo W wyrywał mi talerz z ręki, krzycząc przy tym donośnie "AM" . Po tym wnioskuję, że smakowało. 😁😏


Jak widać na zdjęciu, moja ryba rozpadła się na kawałki podczas smażenia. Jednak w żaden sposób nie ujmowało jej to smaku.

1 komentarz