Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa krem z dyni

Dla mojego W dynia to lekarstwo na całe zło. Właściwie mógłby jeść dynię i banany w każdej postaci. Mimo tego, że sezon dyniowy już dawno za nami, ja regularnie serwuję tą zupę dyniową. Pomroziłam jej w kawałkach tyle, że spokojnie starczy mi do przyszłego sezonu. Ta zupa jest u nas hitem. Poniżej przepis.



Składniki:
250- 300 g dyni
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
1/2 marchewki
1 ziemniak

opcjonalnie szczypta curry

Przygotowanie:
1. Dynię, czosnek, ziemniaki i marchewkę obieramy..
3. Obrane warzywa razem z cebulką wrzucamy do garnka z wodą (ja dolałam ok. 400 ml wody) i gotujemy przez ok. 20 minut - tak aby zmiękła marchewka.
4. Blendujemy całość. Jeżeli uznasz, że zupa jest za gęsta, dolej wody. Jeśli natomiast uważasz, że jest za rzadka, pogotuj ją dłużej, żeby odparował nadmiar wody.

Opcjonalnie możesz dodać do zupy szczyptę curry. Ja robię tak gdy podaję zupę też na drugi dzień. Zawsze to jakaś zmiana smakowa.

Zupa doskonale nadaje się do mrożenia. Co prawda z powyższego przepisy starcza mi na dwie porcje dla W, jednak czasem gotuję więcej, a następnie mrożę zupę w woreczkach po wcześniejszym podzieleniu jej na jednodniowe porcje.


Brak komentarzy