Obsługiwane przez usługę Blogger.

Serowe ciasteczka


Serowe ciasteczka z twarogiem to idealna przekąska dla starszych dzieci oraz niemowląt znających BLW. Są super, ponieważ przygotowuje się je bardzo prosto i szybko. Ciasteczka nie zawierają w składzie cukru, a posmakują zarówno młodszym, jak i starszym! Zwłaszcza jeśli do ciasteczek dodamy domowych powideł.



Składniki:
400 g sera twarogowego
300 g masła
1 jajko
400 g mąki pszennej

opcjonalnie - dżem, powidła, konfitury

Przygotowanie:
1. Miękkie masło połączyć w jednej misce z serem, jajkiem i mąką. Zagnieść ciasto (w zależności, od wilgotności sera być może będzie trzeba dodać ciut więcej mąki). Ciasto ma mieć lekko kleistą konsystencję .Nie przejmuj się jeśli lekko przykleja się do dłoni i palców.
2. Ciasto odłożyć na 1 godzinę do lodówki.
3. Po upływie godziny wyjąć ciasto i rozwałkować do grubości ok. 1 cm.
4. Korzystając z kieliszków, szklanek lub foremek (w zależności od pożądanego rozmiaru ciasteczek) wyciąć z rozwałkowanego ciasta ciasteczka.
5. Jeśli chcesz aby ciacha były słodsze, możesz zrobić dziurkę w ciasteczkach i nałożyć w nią odrobinę dżemu, konfitury lub powideł (jak na zdjęciu niżej).
5. Przerzucić ciasteczka na blachę do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka należy wyjąć, kiedy zaczynają się lekko rumienić.

Jak dla mnie najlepiej smakują na świeżo, od razu po ostygnięciu!

Uważaj, aby nie piec ciasteczek zbyt długo bo będą zbyt twarde!


Brak komentarzy