Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z batatów z cielęciną i koperkiem


Placki z gotowanych batatów z cielęciną i koperkiem doskonale nadają się do podawania maluszkom sposobem BLW. Są miękkie i naprawdę smaczne. To danie to też doskonały sposób na przemycenie mięska do diety mięsnych niejadków. Myślę, że przypadną do gustu nie tylko najmłodszym, ale także rodzicom.


Składniki:
1 batat
1 jajko
koperek, dużo koperku!
100 g cielęciny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej

odrobina oliwy/ oleju rzepakowego do smażenia

opcjonalnie - naturalny serek Bieluch/ jogurt naturalny

Przygotowanie:
1. Bataty umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Dobrze odcedzić.
2. Razem z batatami lub w osobnym garnku, w zależności od preferencji, ugotować cielęcinę.
3. W międzyczasie pokroić koperek.
4. Ugotowanego batata i cielęcinę włożyć do naczynia do blendowania. Następnie dorzucić do nich pozostałe składniki czyli jajko, posiekanych koperek, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Całość zblendować za pomocą blendera.
5. Na patelni rozgrzać olej lub oliwę (lub cokolwiek na czym smażysz w domu) i kolejno łyżką nakładać zblendowaną masę formując placuszki. Smażyć krótko z obu stron - tak aby uzyskać zwartą konsystencję.

Po smażeniu polecam odkładać placki na talerz z serwetką, która wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia.

Smacznego!


 Polecam serwować placki razem z naturalnym serkiem Bieluch lub jogurtem naturalnym.

Daj znać w komentarzu czy smakowało ;-)



Brak komentarzy