Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kisiel pomarańczowy


Zastanawiałam się jak do diety mojego synka wprowadzić pomarańcze, kiedy sama nie jestem fanką jedzenia ich ot tak po prostu. Mam wrażenie, że dobrze mogą smakować jedynie w miejscu, w którym rosną. Wpadłam na pomysł, że zrobię kisiel - taki domowy, nie z torebki, bez żadnych dodatków typu "E". No i udało się. Dzielę się przepisem na szybki i delikatny kisiel pomarańczowy.

Składniki:
2 pomarańcze
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
150 ml wody
opcjonalnie - szczypta cynamonu

*powinno starczyć na 2 porcje po ok. 250 ml

Przygotowanie:
1. Pomarańczę przeciąć na pół i w dowolny sposób wycisnąć sok z miąższu (ja zrobiłam to rękami, żeby nie brudzić całej wyciskarki dla 2 pomarańczy).
2. Mąkę rozrobić w wodzie.
3. Do garnuszka wlać sok z pomarańczy i zagotować. Stopniowo dolewać wodę z mąką. Energicznie mieszać i doprowadzić do wrzenia, a następnie odczekać do zagęstnienia (ok 2-3 minut).

Możesz posypać/ dodać szczyptę cynamonu, a zobaczysz jak zmieni się smak. Ja zapewniam, że będzie pyszne.



Brak komentarzy